Postada ‘yeşil paket’ ve elektrikli araç adımı
Türkiye’nin de kurucu üyeleri arasında yer aldığı organizasyonda Türkiye’yi temsil ettiklerini anlatan PTT Genel Müdürü Hakan Gülten, “Karbon salınımlarının azaltılması tüm sektörler ve ülkeler için artık öncelikli konuların başında. Bu organizasyonda da ana gündem maddesi buydu. UPU’nun dördüncü Olağanüstü Kongresi’nde Türkiye, en etkin ülkelerden biriydi. Ayrıca, Türkiye’nin 2053 net sıfır karbon hedefi kapsamında sektöre yönelik gönüllü iklim eylemi hedeflerini içeren tarihi bir ‘Yeşil Paket’ üzerinde anlaşmaya varıldı” dedi.
DÖNÜŞÜM TEŞVİK EDİLECEK
Üzerinde anlaşılan ‘Yeşil Paket’ uygulaması ile posta sektöründeki sera gazı emisyonlarının azaltılmasına yönelik, operasyonlarda kullanılan araçların egzoz salınımı olmayan, gürültü kirliliği yaratmayan, fosil yakıt kullanmayan elektrikli araçlara dönüşümü teşvik edilecek. Öte yandan posta ve kargo kutuların malzemelerinde değişime gidilecek. Artık bunlar için kullanılan malzemeler doğaya zararsız, geri dönüşüme uygun ve sıfır atığı destekleyecek yapıya sahip olacak. Düzenleme kapsamında üye tüm ülkelerin 2050 yılına kadar posta sektöründe yüzde 85’lik bir karbon azaltımına gitmesi kararlaştırıldı.
KARA PARAYA MÜDAHALE
UPU’da ayrıca Posta Ödemeleri Hizmetleri Anlaşması (PPSA) olarak da bilinen posta ödemelerinin yasal çerçevesinde iyileştirmeler yapılması kararlaştırıldı. Bu değişiklikler kapsamında uluslararası güvenli posta ödeme sisteminin tesis edilmesi ile kara para aklamanın, terörün finansmanının ve mali suçların önlenmesi sağlanacak.
ULUSLARARASI TEMAS
PTT Genel Müdürü Hakan Gülten, Riyad’da gerçekleşen toplantı kapsamında UPU Genel Direktörü Masahiko Metoki başta olmak üzere Azerbaycan Posta İdaresi Genel Müdürü Afgan Jalilov, Japonya İçişleri Bakanlığı Politika Koordinasyon Sorumlusu Bakan Yardımcısı Yoshiaki Takeuchi ve İtalya, Filistin, İspanya, Suudi Arabistan, Hongkong, Almanya, Moritanya, Burkina Faso, Libya, Litvanya, Katar ve Kazakistanlı yetkililerle de görüşmeler gerçekleştirdi. Bu görüşmelerde karşılıklı işbirlikleri için görüş alışverişi yapıldı.
TÜRKİYE’NİN ETKİSİ BÜYÜK
-1874’te Osmanlı İmparatorluğu ile Avusturya-Macaristan İmparatorluğu, Alman İmparatorluğu, Birleşik Krallık, ABD, Rusya gibi ülkelerin aralarında bulunduğu 22 kurucu üye tarafından imzalanan Bern Sözleşmesi ile temelleri atılan UPU’nun en etkili ülkeleri arasında yer alan Türkiye, daha önce evrensel posta sektörü ücret sistemi ile Filistin’in küresel posta sistemine entegrasyonunu da bu toplantılarda sağladı.