Denizli’de emekliler yeni yıla boş cüzdanla girdi. Emekli Sen üyeleri boş cüzdanlarını göstererek isyan etti, TÜİK verilerine göre yapılacak maaş zammının kendilerini ölüm sınırına iteceğini savundu. Denizli Gazeteciler Cemiyeti’nde basın toplantısı gerçekleştiren emekliler taleplerini sıraladı. Sendika yöneticisi Ferhat Kundakçı en düşük emekli maaşının asgari ücret seviyesine çekilmesi gerektiğini belirtti.
‘AÇLIK SINIRININ ALTINDA YAŞAM SAVAŞI VERİYORUZ’
Kundakçı emeklilerin açlık sınırı altında yaşam savaşı verdiğini belirterek, “Emeklilik sisteminin en büyük sorunu olan intibak sorunu çözülmelidir. Tüm emekliler asgari yaşam standardına kavuşturulmalıdır. Bayram ikramiyeleri güncellenmelidir. Asgari ücretin altına düşmeyecek şekilde yılda iki kez emekli ikramiyesi adıyla verilmelidir. Emekli maaşları en az asgari ücret zammı oranında artırılmalıdır” ifadelerini kullandı.
‘İKİNCİ EL GİYSİ ALIYORUZ’
SÖZCÜ’ye konuşan Kundakçı emeklilerin güçlükle hayatta kaldıklarını belirterek; “Artık her hafta pazar alış verişi yapamaz duruma geldik. 15 günde bir pazara gidebiliyoruz. Eve sebze meyve girmiyor. Misafir kabul edemiyoruz. İkinci el giysi, ayakkabı alıyoruz. Yenisini almaya gücümüz yetmiyor. Doğalgazı çalıştırmıyoruz. Her şeyden kısıyoruz. Bulabilirsek gücümüzü aşmamak kaydıyla yevmiye ile işe giriyoruz” diye konuştu.
‘MAAŞI YÜZDE 70’İ KARIN DOYURMAYA GİDİYOR’
Emekli Fatih Konyalıoğlu ise SÖZCÜ’ye yaptığı açıklamada; “En büyük giderimizi gıda oluşturuyor. Maaşımızın yüzde 60’ini gıdaya harcıyoruz. Elektrik ve doğalgaz da bizi çok zorluyor. İlaçlara ödenen katkı payı artık çok geliyor. Zaten aradığımız ilaçları da bulamıyoruz” ifadelerini kullandı.
“TÜİK’İN RAKAMLARI, EMEKLİLERİ ÖLÜM SINIRINA İTECEKTİR”
DİSK Emekli Sen Eskişehir Şube Başkanı Suat Başaraner de emekli maaşlarının en az asgari ücret zammı oranında arttırılması ve emekli bayram ikramiyelerinin güncellenmesi gerektiğini söyledi.
TÜİK tarafından yarın açıklanacak olan ‘resmi enflasyon oranı’ öncesinde açıklamalarda bulunan DİSK Emekli Sen Eskişehir Şube Başkanı Suat Başaraner, “Bir kez daha sayılara takla attırılarak ve ülkenin gerçekliğinden tümüyle uzak bir enflasyon oranı açıklanarak işçilerin, emekçilerin ve emeklilerin yaşam şartları göz ardı edilerek yeni zam oranları müjdelenecektir. Ülkede dört kişilik bir aile için açlık sınırının 8 bin liraya ve yoksulluk sınırının 28 bin liraya ulaştığı göz önüne alındığında hem geçtiğimiz günlerde açlık sınırı düzeyinde belirlenen 2023 yılı asgari ücreti hem de TÜİK’in açıklayacağı enflasyon rakamlarıyla beraber emeklilere uygulanacak zam oranlarının emeklileri ölüm sınırına iteceği açıktır” dedi.
“İNTİBAK SORUNU ÇÖZÜLMELİDİR”
Taleplerinin karşılık bulmadığı müddetçe, yapılacak yüzdelik zamları kabul etmediklerini, bu zamların emekliler için yok hükmünde olduğunu ifade eden Başaraner, emeklilerin taleplerini şöyle sıraladı:
* En düşük emekli maaşı asgari ücret seviyesine çekilmelidir. Bugün emeklilerin çok büyük bölümü asgari ücretin, dolayısıyla açlık sınırının altında yaşam mücadelesi vermektedir. Milyonlarca emekli, açıklanan yeni asgari ücret seviyesinin yarısından daha düşük maaşlarla geçinmek zorunda bırakılmaktadır. Bugün, maaşları 3 bin 500 liranın altında olan emeklilerin maaşları hazine tarafından 3 bin 500 liraya tamamlanmaktadır. Bunun anlamı ülkede 3 bin 500 liranın altında maaşı olan milyonlarca emeklinin maaşlarının, yapılacak zam sonrası da yine 3 bin 500 lira ve dolaylarında belirlenecek olmasıdır. Emeklileri bir ülkede belirlenen en düşük ücret tutarından daha düşük maaşlara mahkûm etmek, emeklileri vatandaş olarak görülmediğinin ispatıdır. Bir kez daha söylüyoruz: En düşük emekli maaşı asgari ücret düzeyinde belirlenmelidir!
* Emeklilik sisteminin en büyük sorunu olan intibak sorunu çözülmelidir. Aynı koşullara sahip çalışanların farklı emeklilik koşullarına ve farklı maaşlara sahip olması, emekliler arasında devasa eşitsizlikler yaratmaktadır. Şu anki sistem bir yandan tüm emeklileri yoksullaştırırken diğer yandan emekliler arasındaki adaletsizliği de derinleştirmektedir. Taban maaşlar ile tavan maaşlar arasındaki makası kapatacak; bu adaletsizliği sona erdirecek bir intibak yasası çıkarılmadığı müddetçe tüm emeklilerin asgari yaşam standartlarına kavuşması mümkün değildir.
* Emekli bayram ikramiyeleri güncellenmelidir. Hem asgari ücret hem de ‘gerçek’ enflasyon karşısında eriyen emekli bayram ikramiyelerinin açıklanan resmi enflasyondan dahi etkilenmeden 1.100 lira olarak ödenmeye devam edilmesi kabul edilemez. Elektrikten doğalgaza, ekmekten suya, iğneden ipliğe yapılan zamlar karşısında, zamdan etkilenmeyen yalnızca emekli ikramiyeleri olmuştur. Bu ikramiye bayram ikramiyesi değil ’emekli ikramiyesi’ adı altında değiştirilmeli ve hiçbir biçimde asgari ücretin altına düşmeyecek şekilde yılda iki ikramiye olarak güncellenmelidir.
* Emekli maaşları en az asgari ücret zammı oranında arttırılmalıdır. Emekliler de diğer tüm kesimler gibi enflasyondan, hayat pahalılığından, bütün bir ekonomik krizden etkilenmektedir. Emeklilere resmi enflasyon oranında yapılan yüzdelik zamlar hiçbir anlam ifade etmemektedir. Yapılması gereken en düşük emekli maaşı asgari ücret seviyesinde olmak üzere tüm emekli maaşlarına asgari ücret zammı oranında zam uygulanmasıdır.