Alkol almadan sarhoş olmak: Otomatik Bira

Son günlerde alkol zehirlenmesi nedeniyle yedi kez acil servise başvuran ancak hiç içki içmediğini söyleyen 50 yaşındaki Kanadalı bir kadın, nadir görülen bir hastalık olan Otomatik Bira Sendromu (Auto Brewery Syndrome) ile gündeme geldi.

Bu durum, karbonhidratlardan alkol fermente edebilen (mayalayan) mikroorganizmaların bağırsakta çoğalmasıyla ortaya çıkar.

OTOMATİK BİRA SENDROMU NASIL OLUŞUR?

Otomatik Bira Sendromu, bağırsakta bulunan bakteriler, maya ve mantar gibi mikroorganizmaların gıdaları kimyasal olarak çürütmesi (fermentasyon) sonucu alkol üretmesiyle oluşur. Bu nadir durumun ortaya çıkabilmesi için “fermentasyon yapan mikroorganizmaların önemli ölçüde aşırı çoğalması ve yüksek karbonhidrat tüketimi” gibi birçok değişkenin aynı anda bir araya gelmesi gerekmektedir.

RİSK FAKTÖRLERİ VE NEDENLERİ

Bazı hastalıklar ve genetik faktörler Otomatik Bira Sendromu riskini artırabilir. Örneğin:

  • Diyabet ve inflamatuar bağırsak hastalığı gibi hastalıklar.
  • Genetik olarak inaktif bir enzim, alkolü düzgün bir şekilde metabolize edememesi.
  • Antibiyotikler ve bazı mide koruyucular, bağırsaktaki normal mikroorganizma yapısını (florasını) değiştirerek bu sendromun gelişmesine yol açabilir.

BELİRTİLER VE TEŞHİS

Otomatik Bira Sendromu olan kişiler, konuşma bozukluğu, dikkat eksikliği, uyku sorunları ve nefeste alkol kokusu gibi alkol zehirlenmesi belirtileri gösterirler. Bu durum hasta için ciddi tıbbi, sosyal ve hukuki sonuçlar doğurabilir.

TEDAVİ VE YÖNETİM

Düşük karbonhidrat diyeti (meyve, sebze, yumurta, et ve balık) ve mantar önleyici tedavi ile sendrom kontrol altına alınabilir. Ancak karbonhidrat alımının artırılması durumunda belirtiler yeniden ortaya çıkabilir.

Auto Brewery Sendromu, ilk olarak 1948’de midesi yırtılmış bir çocuğun alkol kokusu almasıyla raporlanmıştır.

Daha sonra, 1952 yılında Japonya’da teşhis edilmiş ve Kuzey Amerika’daki ilk vakalar 1980’lerde ABD’de yayınlanmıştır.

1974’ten bu yana 20 Auto Brewery sendromu vakası tespit edilmiştir.

ÖLÜM SONRASI DURUMLAR

Benzer bir durum ölüm sonrasında da meydana gelmektedir. Cesedin kokuşması ile vücuttaki mantar ve diğer mikroorganizmalar alkol üretir ve yapılan toksikolojik analizlerde hiç içki içmemiş kişinin vücut sıvılarında alkol saptanabilir.

FERMANTASYON NEDİR?

Fermantasyon, gıdaların kimyasal olarak çürümesi veya mayalanmasıdır. Bu süreçte mikroorganizmalar gıdaları çürüterek alkol ve diğer yan ürünler üretirler.

Otomatik Bira Sendromu, nadir görülmesine rağmen, hastaların hayatını ciddi şekilde etkileyebilecek bir durumdur ve dikkatli teşhis ve tedavi gerektirir.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

x