ANALİZ: Alman ekonomisinde üst üste iflaslar
Almanya’da İflas Başvurularındaki Artış Dikkat Çekiyor
Almanya Federal İstatistik Ofisi (Destatis), kasım ayına ilişkin iflas başvurusu verilerini açıkladı. Kasımda iflas başvurularının bir önceki yılın aynı dönemine göre %12,6 arttığı belirtildi. Destatis’in yaptığı açıklamada, iflas başvurularının mahkeme kararından sonra istatistiklere dahil edildiği ve Haziran 2024 hariç, 2023’ten beri yıllık bazda çift haneli büyüme oranları yaşandığı vurgulandı.
Ödenmesi gereken borç tutarı ise 45,6 milyar avro
Almanya’da aynı zamanda şirket ve şahıs iflaslarına ilişkin ocak-eylül dönemine ait nihai veriler de açıklandı. Bu dönemde 16.222 şirket iflas etti ve önceki yıla göre %22,2’lik bir artış oldu. İflaslar özellikle nakliye ve depolama, inşaat ve hazır yemek sektörlerinde yoğunlaştı. Dokuz aylık dönemler bazında en son 2016’da 16.480 şirketin iflas ettiği görüldü. Şirketlerin alacaklılara ödemesi gereken borç tutarı 45,6 milyar avro olarak kaydedildi ki bu rakam geçen yılın aynı döneminde 21,1 milyar avroydu.
Ayrıca, kurumsal iflasların dışında, yılın ocak-eylül döneminde 53.469 borçlu kişisel iflas başvurusunda bulundu ve bu rakam bir önceki yıla göre %6,8 arttı. Kredilere hizmet sağlayan Creditreform, bu yıl sonuna kadar 22.400 şirketin iflas edeceğini tahmin ederken, gelecek yıl için ise 32.000 şirketin iflas edeceği öngörüsünde bulunuyor.
Alman Ekonomisinde Zorlu Büyüme Süreci
Alman ekonomisi, yılın ikinci çeyreğinde %0,3 küçülme yaşadıktan sonra üçüncü çeyrekte %0,2 büyüme kaydederek teknik resesyondan çıktı. Özellikle imalat sektöründeki kalıcı zayıflık sebebiyle Alman ekonomisi diğer ülkelere göre daha hassas konumda bulunuyor. Dış rekabetin artması, sanayideki durgunluk, faizlerdeki yükseliş, konjonktürel riskler ve yapısal değişiklikler Alman ekonomisini büyüme konusunda zorluyor.
Bununla birlikte, koalisyon hükümetinin bütçe tartışmaları yüzünden kasımda dağılması, Almanya’yı şubat ayındaki erken seçimlere kadar siyasi belirsizlik içine soktu.